پره اکلامپسی از مشکلات شایع و چالشی در امر مراقبت مادران باردار می باشد که عامل قابل توجهی در مورتالیته و موربیدیته کوتاه مدت و بلندمدت مادر و نوزاد می باشد.
مطالعات متعدد در حوزه غربالگری ، تشخیص بموقع و اقدامات پیشگیرانه برای پره اکلامپسی در سطح وسیعی در مناطق مختلف جهان انجام گرفته و Trial های ارزشمند ASPRE و SPREE ، اساس پروتکل های جدیدی هستند که در بسیاری از ممالک مورد استفاده قرار گرفته اند و امروزه جزو پروتکل های غربالگری در طب مادر و کودک انگلستان می باشند .

لازم بذکر است که بنیان گذار این مطالعات ، غربالگری ها و درمان های پیشگیرانه پروفسور نیکلولائیدس بنیان گذار FMF انگلستان می باشند ایشان با ابداعات پرارزشی همچون ارائه متدهای غربالگری آناپلوئیدی و NB و NT و ... همواره نقش تعیین کننده در مراقبت از مادران باردار و جنین آن ها در سراسر جهان داشته اند.

پیشرفت های اخیر در امر غربالگری ترکیبی پره اکلامپسی که با عنایت به نتایج تحقیقات فوق ، بدست آمده اند امکان تشخیص بیش از ۸۰ % پراکلامپسی های قبل از ۳۴ هفته را فراهم نموده اند .
-درمان با آسپرین با دوز مناسب (۱۵۰mg/night) و در زمان مناسب ( بین ۱۲ تا ۳۶ هفته ) در مادران باردار پرخطر از نظر ابتلا به پره اکلامپسی ،موجب کاهش ۸۰ درصدی در بروز پره اکلامپسی قبل از ۳۴ هفته خواهد شد .

مرکز تصویربرداری آذرآبادگان نیز که از بدو تاسیس سعی نموده با ارائه خدمات نوین و کاربردی تشخیصی گامی در جهت حفظ سلامتی مادران و کودکان این مرز و بوم برداشته باشد ، آماده ارائه خدمات غربالگری ترکیبی پره اکلامپسی می باشد .
نکات مهم در مورد غربالگری ترکیبی پره اکلامپسی ( PE ) در مادران باردار :
غربالگری Combined برای PE قادر به تشخیص ۸۰ % موارد PE قبل از ۳۴ هفته و ۷۵ % موارد PE قبل از ۳۷ هفته و ۴۵ % موارد PE ترم می باشد.

Cuttoff برای تعیین گروه پرخطر برای پره اکلامپسی ، احتمال بروز PE پره ترم ۱۰۰ :۱ می باشد . این تعیین ریسک با میزان مثبت کاذب حدود ۱۰ % همراه خواهد بود.

تجویز آسپرین با دوز ۱۵۰mg در هر شب ( مقدار دوز و زمان تجویز اهمیت دارد ) با شروع قبل از ۱۶ هفته و ادامه تا ۳۶ هفته ، باعث کاهش انسیدانس PE قبل از ۳۴ هفته در ۸۰ % موارد و قبل از ۳۷ هفته در ۶۰ % موارد می گردد .

تجویز آسپرین در دوزهای پایین تر ، اثربخشی کمتری خواهد داشت .

شروع تجویز آسپرین در سنین پس از ۱۶ هفتگی عموماً تاثیری در کاهش انسیدانس PE نخواهد داشت .


هدف از غربالگری PE :
در۱۴-۱۱ هفته : تشخیص گروه پرخطر تجویز آسپرین با دوز مناسب کاهش انسیدانس PE .
سه ماهه دوم و سوم : تشخیص گروه پرخطر تشخیص زودرس پره اکلامپسی کاهش اتفاقات پری ناتال -علت عدم موفقیت قابل توجه تجویز آسپرین در مطالعات قبلی در ارتباط با PE :

۱- استفاده از دوزهای کمتر از ۱۰۰mg/Day
۲- شروع درمان با آسپرین پس از ۱۶ هفتگی
۳-عدم توانمندی لازم در روش های تعیین گروه های پرخطر از نظر PE

کلید اصلی موفقیت غربالگری PE در سه ماهه اول بارداری و درمان گروه پرخطر با دوز مناسب آسپرین است.
تجویز آسپرین با شروع آن در قبل از ۱۶ هفتگی مادران باردار ، علاوه بر کاهش قابل توجه در میزان بروز PE ، موجب کاهش در IUGR و مرگ و معلولیت های پری ناتال نیز خواهد شد.
*******************************************************************************************************
Untitled
۱۲